Kürtaj devlet hastanesinde yapılır mı sorusu çoğu zaman tek kelimelik evet veya hayır bekler. Türkiye’de isteğe bağlı gebelik sonlandırma, 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun kapsamında belirli süre ve onay koşullarıyla düzenlenmiştir; kamu hastaneleri bu işlemi yasal olarak yürütebilecek kurumlar arasındadır. Yasal olarak mümkün olması ise o hastanenin o gün randevu vereceği anlamına gelmez. Kesin cevap, başvurulan kurumun fiilen hizmet verip vermediğine ve hekimin tıbbi değerlendirmesine bağlıdır.

Türkiye’de kürtaj yasal olarak hangi koşullarda mümkün?

Kürtaj devlet hastanesinde yapılır mı — destek görseli 1

İsteğe bağlı kürtaj, gebeliğin ilk 10 haftası doluncaya kadar ve annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı ölçüde kanunda yer alır. Hafta hesabı evde tutulan takvime değil, hekimin ultrason ve muayene ile belirlediği gebelik yaşına dayanır. 2827 sayılı Kanun’un ilgili hükümleri (uygulamada sık anılan madde 5 ve 6) süre, tıbbi sakınca ve rıza konularını düzenler; güncel metin resmi kaynaktan bakılmalıdır.

  • İsteğe bağlı işlem için kanunda öngörülen süre kuralı: ilk 10 hafta.
  • Evli kişilerde eş rızasına ilişkin hüküm gündeme gelebilir; güncel metni doğrulayın.
  • Reşit olmayanlarda yasal temsilci izni aranabilir.
  • 10 hafta aşıldığında işlem isteğe bağlı kürtaj olmaktan çıkar.
  • Annenin hayatı, ağır tıbbi gerekçe veya cezai fiilden kaynaklanan gebelik gibi istisnalar ayrı hatta yürür.

On haftayı geçen gebelikte “istersem yaptırırım” hattı kapanır. Bundan sonra konuşulan şey annenin sağlığı, rahim ve gebeliğe bağlı riskler ve gerektiğinde kurul kararıdır. Cezai bir fiilin mağduru olma iddiasında ise hem sağlık hem ceza mevzuatındaki ayrı usul devreye girebilir; süre ve başvuru yolu bu yazıdan çıkarılmamalı, hekim ve gerektiğinde hukuki yardımla netleştirilmelidir.

Devlet hastanesi yasal olarak bu işlemi yapabilir mi?

Kürtaj devlet hastanesinde yapılır mı — destek görseli 2

Kamu hastanesi — devlet hastanesi ve üniversite hastanesi — yasal çerçeve içinde gebelik sonlandırma hizmeti verebilecek yerler arasındadır. Yani yasal yetki, işlemin yalnızca özel kliniklere ait olduğu anlamına gelmez. Buna karşılık “devlette yapılır” cümlesi, her ildeki her kadının doğum kliniğinin o hafta randevu açtığı anlamına da gelmez. Hangi kamu hastanesinin fiilen hizmet verdiği burada listelenemez; okuyucu kendi ilindeki kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine veya aile planlaması birimine doğrudan sormalıdır.

Pratikte neden bazı kamu hastaneleri randevu vermeyebilir?

Randevu bulunamamasını tek bir resmi “ülke çapında yasak” cümlesine indirgemek yanıltıcıdır. Sık görülen pratik gerekçeler kapasite, ekip, iç protokol ve bireysel hekim uygulamasıdır. Hangisinin sizin başvurunuzda geçerli olduğunu dışarıdan speküle etmek doğru olmaz; gerekçeyi o kuruma sorun.

  • Kadın doğum polikliniği, ameliyathane veya anestezi kapasitesinin o gün dolu olması
  • İsteğe bağlı işlemi fiilen yapan ekibin o kurumda sınırlı günlerde çalışması veya bulunmaması
  • Hastanenin yalnızca tıbbi zorunluluk kabul edip isteğe bağlı başvuruyu yönlendirmesi
  • Belge, rıza veya gebelik haftası netleşmediği için işlemin o gün başlatılmaması

Reddedilirseniz cevabı internetteki isimsiz hastane listeleriyle doldurmayın. Aynı ildeki başka bir devlet hastanesi, üniversite hastanesi veya aile planlaması birimine aynı soruyu yeniden sorun. Ağır kanama, ateş veya şiddetli ağrı varsa sıra beklemeyin; acil servise gidin.

Evlilik, eş onayı ve reşit olmama: yasada ne var, uygulamada ne istenebilir?

2827 sayılı Kanun’da gebeliğin sona erdirilmesinde eş onayı ve küçüklere ilişkin izin düzenlemeleri yer alır. Evli olmayan reşit bir kadının başvuramayacağı yönünde genel bir yasal yasak cümlesi kurulmamalıdır. Uygulamada bazı kurumların evlilik cüzdanı, eş kimliği veya ek form istemesi görülebilir; bunun o dosyada yasal zorunluluk mu yoksa yerel uygulama mı olduğu spekülasyonsuz biçimde başvurulan hastaneye sorulmalıdır.

DurumYasada sık anılan çerçevePratikte sormanız gereken
Evli ve reşitEş rızası hükmü gündeme gelebilirHangi belgeler ve kimin imzası isteniyor?
Bekâr ve reşitEvlilik şartı genel yasak gibi anlatılmamalıKurum fiilen hangi kimlik veya formu istiyor?
Reşit değilYasal temsilci izni aranabilirVeli veya vasi belgesi ve hekim süreci nasıl işliyor?
Kısıtlı / mahcurTemsil ve tıbbi değerlendirme birlikte yürürHastane kayıt birimi ve hekim netleştirir

Eşin bulunamaması, anlaşmazlık veya temsil belgesinin eksikliği gibi durumlar internet yazısıyla çözülmez. Hastane, işlemi durdurabilir veya ek belge isteyebilir. Bu noktada uydurma “şahitle olur” yolları değil, kurumun kayıt kuralı esas alınmalıdır.

10 haftayı geçen gebelikte devlet hastanesi ne yapar, ne yapmaz?

Gebelik yaşı 10 haftayı geçtiğinde kamu hastanesi isteğe bağlı kürtaj yapmak zorunda değildir. “Geç kaldım, yine de devlet yapsın” talebi yasal çerçevedeki isteğe bağlı hattın dışına çıkar. Bundan sonra değerlendirme annenin sağlığı, rahim ve gebeliğe bağlı tıbbi riskler üzerinedir; karar muayene, ultrason ve gerekli görülürse tıbbi kurula aittir.

İleri haftada bile “hiçbir şey yapılmaz” demek her dosya için doğru olmayabilir: hayatı tehdit eden durum, ağır maluliyet riski veya cezai fiilden kaynaklanan gebelik iddiası ayrı incelenir. Bunlar isteğe bağlı kürtajın uzatılmış hali değildir. Hekim, yasal usul ve kurul kararı olmadan yazı üzerinden süre uydurulmamalıdır.

Randevu ve belgeler: jinekoloji / aile planlaması üzerinden nasıl sorulur?

Merkezi randevu hattında yalnızca “kürtaj” yazmak her zaman doğru birimi açmaz. Soruyu kadın hastalıkları ve doğum polikliniği ile, varsa aile planlaması birimine sorun. Telefonda gebelik haftanızı ve başvurunun isteğe bağlı mı, tıbbi gerekçeli mi olduğunu açık söyleyin; böylece sizi yanlış polikliniğe yönlendirme ihtimali azalır.

  1. Kimlik ve varsa gebelik haftasını gösteren ultrason raporunu yanınızda bulundurun.
  2. Kendi ilinizdeki devlet veya üniversite hastanesinin kadın doğum veya aile planlaması birimine randevu / danışma sorun.
  3. Net sorun: isteğe bağlı gebelik sonlandırma bu kurumda yapılıyor mu, hangi haftaya kadar, hangi belgeler isteniyor?
  4. Hayır denirse gerekçeyi (kapasite, süre, belge, tıbbi) not edin; başka bir kamu birimine aynı soruyu sorun.
  5. İşlem öncesi ultrason, kan tetkiki ve anestezi türü hekimin kararıdır; evde hazırlık protokolü uydurmayın.

Kurumdan kuruma değişebileceği için kesin evrak listesi yoktur. Aşağıdakiler sık sorulan belgelerdir; hangisinin sizde zorunlu olduğunu kayıt kabul birimi söyler.

  • T.C. kimlik belgesi
  • Gebelik haftasını gösteren güncel ultrason
  • Evliyseniz eş kimliği veya rıza belgesi (kuruma sorun)
  • Hekimin istediği kan ve tetkik sonuçları
  • Reşit değilse yasal temsilciye ait belgeler

Ücret ve SGK: net fiyat ezberlemek yerine nereye sorulmalı?

Kamu hastanesinde kürtajın her zaman ücretsiz olduğu veya tek bir SGK rakamının bütün Türkiye’de geçerli olduğu söylenemez. Katkı payı, ayaktan veya yatarak işlem, anestezi türü ve yıl içi tarife kuruma göre değişir. Ödenecek tutarı vezne, hasta danışma ve bağlı olduğunuz güvenceden sorun. Özel merkez fiyatı da reklam cümlesi değil, o merkeze özgü proformadır; burada rakam verilmez.

Özel hastane seçeneği ne zaman devreye girer, ne zaman girmez?

Kamu randevusu bulunamadığında özel hastane veya tıp merkezi gündeme gelebilir. Bu seçenek yasal süreyi uzatmaz: 10 hafta kuralı özelde de aynı çerçevenin dışına çıkmaz. Özelin farkı çoğu zaman randevu hızı ve kapasitedir; bedeli belirsizdir. “Şu hastaneye gidin” listesi burada yoktur. Tabelasız, yalnızca telefonla yönlendirilen veya hekimi belirsiz yerler özel hastane sayılmaz.

KonuDevlet / üniversite hastanesiÖzel hastane veya tıp merkezi
Yasal süreAynı mevzuatAynı mevzuat; süre sihirli biçimde uzamaz
Fiili randevuKuruma göre değişirKuruma göre değişir; bazen daha çabuk bulunabilir
ÜcretSGK ve katkı belirsizliği; tek rakam yokMerkeze özel fiyat; vaat edilen tek tutar yok
İleri hafta / tıbbi gerekçeKadın doğum ve gerekirse kurulYine hekim ve yasal usul şarttır

Güvenli olmayan yollar ve acil belirtilerde nereye gidilir?

İlaçla evde kürtaj vaadi, tanımadığınız kişiden gelen hap, “eve geliriz” hizmeti veya belgesiz müdahale önerilmez. Yetkisiz işlem ağır kanama, enfeksiyon ve organ yaralanması riski taşır. İsim, adres veya istatistik uydurmadan söylenecek kural nettir: işlemi yetkili sağlık kuruluşunda hekimle planlayın.

  • Pedi ıslatan veya durmayan kanama
  • Yüksek ateş, üşüme-titreme, kötü kokulu akıntı
  • Şiddetli kasık veya karın ağrısı, baygınlık, nefes darlığı
  • Gebelik haftası net değilken şiddetli ağrı ve halsizlik — dış gebelik dahil, ayrımı hekim yapar
Kürtaj devlet hastanesinde yapılır mı?

Yasal çerçevede kamu hastanesi bu işlemi yapabilir. Pratiktе her devlet hastanesi randevu vermeyebilir. Cevabı, kadın doğum veya aile planlaması birimine sorarak o kurum verir.

Evlilik şartı veya eş onayı her başvuruda zorunlu mu?

Kanunda evli kişilerde eş rızası yer alır. Bekâr ve reşit başvurunun yasak olduğu genel sonucu çıkarılmamalıdır. Uygulamada istenen belgeler kuruma göre değişebilir; listeyi hastaneden alın.

10 haftayı geçtim, devlet hastanesi yine de yapar mı?

İsteğe bağlı kürtaj kuralı genelde ilk 10 haftadır. Süre aşılınca işlem bu hattan çıkar. Bundan sonrası tıbbi gerekçe, hekim ve gerektiğinde kurul değerlendirmesine kalır.

SGK kürtajı karşılar mı, devlet ücretsiz yapar mı?

Tek bir evet veya hayır ve tek fiyat yoktur. Katkı, tarife ve güvence yılına göre değişir. Güncel tutarı hastane veznesi ve bağlı olduğunuz güvenceden sorun.

Evde ilaçla gebelik sonlandırılır mı?

Bu yazı evde hapla sonlandırma önermez. Güvenli yol, yetkili sağlık kuruluşunda hekim değerlendirmesidir. Kanama, ateş veya şiddetli ağrıda acil servise gidin.